Goede kantoorverlichting voor gelukkigere en productievere medewerkers

Gelukkig wordt er de laatste jaren meer en meer aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat op kantoor. Velen van ons spenderen er immers gemakkelijk 8 uur per dag – toch een groot deel van onze actieve dag. Het is dan ook belangrijk dat er een goede ventilatie, verlichting en temperatuur is zodat het voor werknemers aangenaam vertoeven is op kantoor en de productiviteit en het algemeen welbevinden hoog blijven.

 

 

Verlichting als belangrijke factor van het binnenklimaat

Eén van de factoren waar dus aandacht moet aan besteed worden is de kantoorverlichting en werkplekverlichting in het algemeen. Het is minder gekend, maar de verlichting heeft een grote invloed op de gezondheid, het welbevinden, de productiviteit en het absenteïsme. 

 

Hierbij zijn een aantal technische aspecten van belang (indien je hier graag meer in detail over leest – download onze whitepaper hier):

  • de verlichtingssterkte in de ruimte
  • de kleurtemperatuur van de verlichting
  • de kleurweergave
  • flikker en het stroboscopische effect
  • "Discomfort Glare" (weergegeven met de UGR waarde)
  • de variatie in gebruikte verlichting

 

 

Factoren waarop licht invloed heeft

Een eerste aspect waarop verlichting invloed heeft is onze slaap. De hoeveelheid licht en het eerste moment waarop wij een bepaalde lichtintensiteit op ons netvlies krijgen, bepaalt hoe vaak we wakker worden ’s nachts en hoe kwalitatief onze slaap is. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de efficiëntie en de foutenmarge de dag nadien. 

Niet alleen de verlichting van de voorgaande dag bepaalt onze productiviteit maar ook de verlichting die men heeft op het moment van het uitvoeren van de taak zelf.  De kwaliteit van verlichting op het werk bepaalt de vermoeidheid, alertheid en productiviteit van de medewerkers. 

 

 

Oplossing

Human Centric Lighting gaat op zoek naar de ideale licht- en verlichtingsomstandigheden doorheen de dag. Zo wordt vaak gewerkt met dynamische verlichtingsscenario’s waarbij gebruik wordt gemaakt van “Tuneable White” armaturen. Tuneable White verlichtingstoestellen kunnen binnen één en dezelfde armatuur ingesteld worden op verschillende lichtkleuren (bv tussen 2700 en 7000K). Men hangt dus niet meer vast aan één kleurtemperatuur per verlichtingstoestel.

 

Zo laat men dan gedurende de dag de lichtkleuren variëren, alsook de lichtintensiteit volgens patronen waarvan reeds bewezen is dat deze positieve effecten hebben op de efficiëntie, de vermoeidheid, de alertheid en de nachtrust.

 

Contacteer ons voor meer informatie over onze verlichtingsoplossingen. 

 

Download onze whitepaper voor meer diepgaande informatie over dit onderwerp

Over Ceilux
Bent u ook op zoek naar een systeemplafond dat uw ruimte de nodige meerwaarde geeft? U wilt immers fier zijn op de omgeving waarin u uw klanten ontvangt. Bovendien zullen uw klanten in ruimtes waar ze zich goed voelen onbewust langer willen blijven, wat uw verkoop alleen maar ten goede komt. Daarnaast wilt u dat uw team kan werken in een aangename, klassevolle en goed verlichte omgeving. Dat bevordert de sfeer en productiviteit. Tevreden klanten en gelukkige medewerkers, dat is voor u het allerbelangrijkste toch?

Contacteer ons om jouw project te bespreken >>